ďťż
Z jakiego kamienia blat w kuchni?




shiNeko - 13-01-2009 22:04
Witam!
Właśnie mebluję kuchnię i zastanawiam się, z jakiego kamienia wybrać blat. Najbardziej przekonana jestem do granitu, inne podobno łatwo się rysują i nie są tak odporne na temperaturę. Co radzicie?





vilemo - 13-01-2009 23:18
dobre pytanie - sama sie zastanawiam. jestem zakochana w trawertynie i takie tez mam prapety. jest piekny, ale podobno nietrwaly :-?

chetnie poczytam o doswiadczeniach innych forumowiczow :)



jacekp71 - 14-01-2009 01:59
najczęściej stosuje się granit, trawertyn trzeba by solidnie zabezpieczyć,



carringtontomas - 14-01-2009 04:04

Witam!
Właśnie mebluję kuchnię i zastanawiam się, z jakiego kamienia wybrać blat. Najbardziej przekonana jestem do granitu, inne podobno łatwo się rysują i nie są tak odporne na temperaturę. Co radzicie?
granit ewentualnie konglomerat. Odradzam marmury gdyż niektóre z nich są malo odporne nawet po zaimpregnowaniu.





monikaa13 - 14-01-2009 09:34
Ja doświadczenia w temacie nie mam ale po długim już czytaniu forum wiem, że nie będę miała kamienia. Kiedyś zawsze o tym marzyłam ale teraz już mi się odwidziało. Jeszcze zastanawiam się nad konglomeratem ale też nie jestem przekonana.
Marmur jest drogi wiadomo, a na forum przeczytałam, że ktoś zostawił coś tłustego na takim blacie na noc i jest ślad, którego nie da się już usunąć. A więc ja dziękuję za marmur.
Granit, jeszcze droższy, a tu dopiero co był wątek, że ktoś ma też jakieś plamy bo coś postawił na granicie.
Muszę poczytać jeszcze jak się zachowuje konglomerat.
Pięknie wygląda blat drewniany ale tu też pewnie są wady. Najbezpieczniej chyba będzie położyć zwykły blat w jakimś fajnym wzorze i ew. zmienić za parę lat bez płaczu :)



Wciornastek - 14-01-2009 10:15
Granit granit i tylko granit

Co do plam zatłuszczeń itp. plamy po rdzy zwykły wybielacz, plamy tłuste Ludwik.

Impregnacja - oliwka Bambino

Im jasnieszy granit z wieksza iloscią kolorów i duzymi wtrętami tym podobno bardziej porowaty.
Dlatego sklepach w częściach z mięsem stosuje się ciemne drobnoziarniste granity.
Ale prawde mówiąc te w barwne z duzymi wtrętami , smugami itp sa najładniesze. :roll:



jacekp71 - 14-01-2009 22:03

Ja doświadczenia w temacie nie mam ale po długim już czytaniu forum wiem, że nie będę miała kamienia. Kiedyś zawsze o tym marzyłam ale teraz już mi się odwidziało. Jeszcze zastanawiam się nad konglomeratem ale też nie jestem przekonana.
Marmur jest drogi wiadomo, a na forum przeczytałam, że ktoś zostawił coś tłustego na takim blacie na noc i jest ślad, którego nie da się już usunąć. A więc ja dziękuję za marmur.
Granit, jeszcze droższy, a tu dopiero co był wątek, że ktoś ma też jakieś plamy bo coś postawił na granicie.
Muszę poczytać jeszcze jak się zachowuje konglomerat.
Pięknie wygląda blat drewniany ale tu też pewnie są wady. Najbezpieczniej chyba będzie położyć zwykły blat w jakimś fajnym wzorze i ew. zmienić za parę lat bez płaczu :)
obawiam się, że konglomeraty zachowują się gorzej niż kamienie naturalne ;-)
bo to pomielone kamloty sklejone żywicami, więc bardziej porowate i niespoiste niż naturalny kamień ....



monikaa13 - 14-01-2009 23:22
No to skoro tak to pewnie zostanę przy zwykłym blacie, co zrobić. Ja się denerwuję jak na nim mam gdzies małą ryskę, a co dopiero jakby mi plama została w granicie, chyba bym się pocięła ze złości :D
A podobno kamienie to takie odporne są.
Ale może parapety sobie zrobię z marmuru :) choć chyba bardziej mi się podobają drewniane.



weronikaP - 15-01-2009 07:59
Jacek zupełnie nie zgadzam się z Twoją opinia o niespoistości czy porowatości konglomeratów. Jestem uzytkowniczką takiego blatu w kuchni i nie ma mowy powyzszych rzeczach. Jest gładki bez prawie widocznych połaczeń, nie przyjmuje plam (mam sprawdzone na herbacie, kawie i czerownym barszczyku)
Jedyna wada rysuje się, ale ja też mozna zniwelować bo materiał mozna co jakiś czas przeszlifować.

pozdrawiam, W



dj80 - 20-01-2009 22:37

Granit granit i tylko granit

Co do plam zatłuszczeń itp. plamy po rdzy zwykły wybielacz, plamy tłuste Ludwik.
Nie wiem, jak udało Ci się wywabić tłuste plamy ludwikiem. Ja mam za sobą kilka prób (teoretycznie jakimiś super hiper skutecznymi środkami, o płynie do mycia naczyń nie wspominam), i dalej dupa - plamy mają się dobrze.

Ale te plamy to jedyna wada blatu.

Pozdr
DJ



a-nita - 20-01-2009 23:50
mnie się marzy z trawertynu ,ale do blatu jeszcze daleko,może mi odmarzy :roll:,oglądalam wiele próbek granitu, ale zbyt mi się kojarzy z grobowcem :oops: sorry,może nie znalazlam jeszcze odpowiedniego :wink:



Han - 27-01-2009 15:05
Bardzo fajne ale i bardzo drogie są blaty ze specjalnego tworzywa corian albo staron.
Trwałość porównywalna z granitem. Przewaga: można zrobić z tego tworzywa prawie każdy kształt blatu.
Poza tym w razie uszczerbku blatu, zawsze można ten uszczerbek uzupełnić (oczywiście robi to firma) i śladu nie będzie.



roymiro - 27-01-2009 16:34

Witam!
Właśnie mebluję kuchnię i zastanawiam się, z jakiego kamienia wybrać blat. Najbardziej przekonana jestem do granitu, inne podobno łatwo się rysują i nie są tak odporne na temperaturę. Co radzicie?
A ja polecam technistone - taki syntetyczny kamień, ale twardszy od corianu, staronu i podobnych. Po kilku miesiącach mogę powiedzieć że jest odporny na zarysowania jak kamień i nie ma żadnego problemu z impregnacją - nie trzeba uważać na buraki ani wino :)



grazbird - 27-01-2009 16:58
brałbym granit albo sjenit...

bardziej odporny na środki chemiczne...

wbrew pozorom cena nie jest taka wysoka...na dolnym śląsku 200 zł/m2. dochodzą tylko kwestie transportu :(

ale zawsze można popytać czy np kopalnia nie ma możliwości wysłania np Schenkerem całopaletowo :D

ewentualnie pojechać jakimś busikiem :D



asizo - 28-01-2009 16:21

Jacek zupełnie nie zgadzam się z Twoją opinia o niespoistości czy porowatości konglomeratów. Jestem uzytkowniczką takiego blatu w kuchni i nie ma mowy powyzszych rzeczach. Jest gładki bez prawie widocznych połaczeń, nie przyjmuje plam (mam sprawdzone na herbacie, kawie i czerownym barszczyku)
Jedyna wada rysuje się, ale ja też mozna zniwelować bo materiał mozna co jakiś czas przeszlifować.

pozdrawiam, W
Konglomerat się rysuje???
Będę mieć blat z konglomeratu i wzięłam ostatnio od kamieniarza kawałek na próbę, bo pan zapewniał, ze to twardsze od granitu i nie do zarysowania.
No i miał rację. Konglomerat przeszedł ciężkie crash testy: rycie gwoździem, dłutem, rysowanie nożem i nie ma śladu.



AgataSS - 02-02-2009 21:22
Na blat kuchenny tylko granit albo konglomerat ale kwarcogranitowy. Nie marmur, nie trawertyn i nie konglomerat marmurowy (mimo impregancji wchłania tłuszcz).
Pamiętajcie, że konglomerat to znaczy że "coś z czymś łączone" i trzeba się dowiedzeń "co z czym łączone". Jeśli granit z kwarcem to jak najbardziej na blat kuchenny.



asia.malczewska - 03-02-2009 13:25
U mnie granit - smolistoczarny do białych mebli, trochę po angielsku.
Odstawiam gorące garnki i nic się nie dzieje, czasem coś się wyleje - też nic. Stoją kwiatki, pod spodem czasem robi się kamień od zbyt twardej wody, ale wystarczy pierwsze lepsze mleczko i schodzi jak złoto :-)
z perspektywy czasu i posiadania dwóch kuchni w domu nie żałuję wydanych pieniążków na granit. Może poza tym, że jak ostatnio kroiłam nożem ciasto francuskie bezpośrednio na blacie, to ... zostały lekkie ryski ... może ktoś wie, dlaczego ???



Wciornastek - 03-02-2009 13:48

Granit granit i tylko granit

Co do plam zatłuszczeń itp. plamy po rdzy zwykły wybielacz, plamy tłuste Ludwik.
Nie wiem, jak udało Ci się wywabić tłuste plamy ludwikiem. Ja mam za sobą kilka prób (teoretycznie jakimiś super hiper skutecznymi środkami, o płynie do mycia naczyń nie wspominam), i dalej dupa - plamy mają się dobrze.

Ale te plamy to jedyna wada blatu.

Pozdr
DJ Proste bo granit juz natłuszczony oliwką Bambino.
Ludwikiem zmywa się tylko nadmiar tłuszczu :wink:



agakz - 03-02-2009 14:22

U mnie granit - smolistoczarny do białych mebli, trochę po angielsku.
Odstawiam gorące garnki i nic się nie dzieje, czasem coś się wyleje - też nic. Stoją kwiatki, pod spodem czasem robi się kamień od zbyt twardej wody, ale wystarczy pierwsze lepsze mleczko i schodzi jak złoto :-)
z perspektywy czasu i posiadania dwóch kuchni w domu nie żałuję wydanych pieniążków na granit. Może poza tym, że jak ostatnio kroiłam nożem ciasto francuskie bezpośrednio na blacie, to ... zostały lekkie ryski ... może ktoś wie, dlaczego ???
Asiu, szukałam w Twoim dzienniku zdjęć tego połączenia - biała kuchnia z czarnym granitem i nie znalazłam :( Masz jakieś fotki?



asia.malczewska - 03-02-2009 14:36

U mnie granit - smolistoczarny do białych mebli, trochę po angielsku.
Odstawiam gorące garnki i nic się nie dzieje, czasem coś się wyleje - też nic. Stoją kwiatki, pod spodem czasem robi się kamień od zbyt twardej wody, ale wystarczy pierwsze lepsze mleczko i schodzi jak złoto :-)
z perspektywy czasu i posiadania dwóch kuchni w domu nie żałuję wydanych pieniążków na granit. Może poza tym, że jak ostatnio kroiłam nożem ciasto francuskie bezpośrednio na blacie, to ... zostały lekkie ryski ... może ktoś wie, dlaczego ???
Asiu, szukałam w Twoim dzienniku zdjęć tego połączenia - biała kuchnia z czarnym granitem i nie znalazłam :( Masz jakieś fotki? Aga, jutro mogę zdjęcie, właśnie Pan robi płytki w kuchni - fartuch - i nie da się zrobić :oops: , ale może jutro będzie więcej warunków ... do pstrykania fotek :lol:



agakz - 03-02-2009 15:07

U mnie granit - smolistoczarny do białych mebli, trochę po angielsku.
Odstawiam gorące garnki i nic się nie dzieje, czasem coś się wyleje - też nic. Stoją kwiatki, pod spodem czasem robi się kamień od zbyt twardej wody, ale wystarczy pierwsze lepsze mleczko i schodzi jak złoto :-)
z perspektywy czasu i posiadania dwóch kuchni w domu nie żałuję wydanych pieniążków na granit. Może poza tym, że jak ostatnio kroiłam nożem ciasto francuskie bezpośrednio na blacie, to ... zostały lekkie ryski ... może ktoś wie, dlaczego ???
Asiu, szukałam w Twoim dzienniku zdjęć tego połączenia - biała kuchnia z czarnym granitem i nie znalazłam :( Masz jakieś fotki? Aga, jutro mogę zdjęcie, właśnie Pan robi płytki w kuchni - fartuch - i nie da się zrobić :oops: , ale może jutro będzie więcej warunków ... do pstrykania fotek :lol: To może być za 2 dni i razem z tymi płytkami, bo to też ciekawe jakie płytki dajesz do tego zestawu :wink:



asia.malczewska - 03-02-2009 15:11
Płytki, jak zwykle, są stare .... :D jak wszystko u mnie prawie, nie ? :o
Przywiozłam z Holandii takie śmieszne, z Delft ...
Jak tylko Pan skończy to zrobię fotki.
Od razu napiszę ku rozwadzę wszystkim, którzy robią dużo i wieogniazdowe kontakty nad szafkami w kuchni ... U mnie jest tego sporo i teraz problem, bo płytki są stare, grubsze niż zwykle i pękają przy obróbce ... Pan już walczy od rana, klnie jak .. fliziarz :D a ja słucham tego, buuu ...



askaaa - 04-02-2009 11:15
ja mam taki

http://www.prodmar.pl/kamienie/?cmd=53&id=123&g=1

pół roku dopiero, ale zadnych rys, plam pieknie blyszczy :wink:



asizo - 05-02-2009 20:51

ja mam taki

http://www.prodmar.pl/kamienie/?cmd=53&id=123&g=1

pół roku dopiero, ale zadnych rys, plam pieknie blyszczy :wink:
O, ja chyba będę mieć właśnie taki sam :D



asia.malczewska - 05-02-2009 21:08

Granit granit i tylko granit

Impregnacja - oliwka Bambino
Wciornastek, a jak z tą oliwką działać ? Wetrzeć i poczekać czy ... ? bo to strasznie tłuste potem się robi i marze chyba .... :o - daj jakąś lekcję, plisss



asia.malczewska - 08-02-2009 20:34
Skończyłam kaflowanie i śpieszę pokazać, co na blacie a co na ścianie :-)

http://images29.fotosik.pl/324/e896a78045de75e2m.jpg

Kilka zdjęć z innych ujęć mam na blogu: www.starastajnia.wordpress.com - zapraszam!



mnowak355 - 08-02-2009 21:40

Jacek zupełnie nie zgadzam się z Twoją opinia o niespoistości czy porowatości konglomeratów. Jestem uzytkowniczką takiego blatu w kuchni i nie ma mowy powyzszych rzeczach. Jest gładki bez prawie widocznych połaczeń, nie przyjmuje plam (mam sprawdzone na herbacie, kawie i czerownym barszczyku)
Jedyna wada rysuje się, ale ja też mozna zniwelować bo materiał mozna co jakiś czas przeszlifować.

pozdrawiam, W

Popieram Twoją opinię. Wykonuję kuchnie na których od czasu do czasu klienci montują blaty z konglomeratu. Nie dość że zgadza się wszystko co Napisałaś to jeszcze taki blat można tak kleić że nie widać łączeń, czego nie da się zrobić z kamieniem. Dodatkowo powiem że jeden z klientów zamontował blat z granitu i w trakcie użytkowania postawił na nim puszkę z rybą w oleju-- piękna plama na środku blatu. Dodam że nie znam się na impregnacji kamienia i nie wiem czy ten blat przeszedł taki zabieg.
pozdrawiam



agakz - 10-02-2009 11:04

Skończyłam kaflowanie i śpieszę pokazać, co na blacie a co na ścianie :-)

http://images29.fotosik.pl/324/e896a78045de75e2m.jpg

Kilka zdjęć z innych ujęć mam na blogu: www.starastajnia.wordpress.com - zapraszam!
asia, dziękuję :D Fajny blat, no oczywiście kafelki nie do podrobienia :wink: Ja jeszcze się waham pomiędzy kamieniem a drewnem, głównie ze względu na cenę granitu, przy obecnych kursach walut jest jeszcze wyższa :roll:
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ricofoto.xlx.pl