ďťż
POMOCY!!! JAKI KOMIN DO EKOGROSZKU?




cubus26 - 10-12-2007 12:40
Witam
Jestem w trakcie budowy komina. Wys. 8m + 2x went. Kocioł grzewczy ma być na ekogroszek - 24kw, pow. domu 135m2
Czy ktoś może mi poradzić co wybrać
1. System kominowy 20cm.
2. Komin murowany z cegły + wkład żaroodporny
3. Komin murowany z cegły + wkład kwasoodporny

Dodam że widziałem rurę kwasoodporną śr. 12cm po 6 miesiącach palenia ekogroszkiem. Zostało z niej zardzewiałe sito

jakubik1@poczta.onet.pl





cemik1 - 10-12-2007 14:11
Dobrze wymurowany komin z dobrej cegły, bez wkładów.



kaczorek. - 10-12-2007 14:14
u siebie mam wkład ceramiczny i takowy polecam (pamietac o odpowiednim przekroju

- kwasówka... do gazu tak - ale nie do groszka :-?



sebo8877 - 10-12-2007 15:05

Dobrze wymurowany komin z dobrej cegły, bez wkładów. Poszukaj poczytaj było parę wątków poniżej z cemikiem1 się zgadzam w 100%

Sebo8877





_Robert_K - 10-12-2007 15:11
Dla ekogroszku tylko komin ze zwykłej cegły i " Będzie Pan zadowolony" :)
Chyba że naczytałeś się postów teoretyków muratora i chcesz niepotrzebnie wydać dodatkowe pieniądze.
Kwasówka tylko do gazu i oleju...
PZD



pierwek - 10-12-2007 15:23
problem w tym że obecnie zwykła cegła to nie ta sama co kiedyś była. Obawiam się że tzw zwykła cegła pełna rozsypie się po kilku sezonach albo będą wykwity na kominie.

a propos "zwykłej cegły" - byłem kiedyś w hurtowni budowlanej i przyjechał facet wymienić młotki bo mu się podobno rozsypały od paru uderzeń w cegłę którą też niby kupił w tym składzie. Na co sprzedawca wymieniając mu młotki powiedział żeby chociaż nie ściemniał bo te cegły co są na placu rozpadają się w rękach i nie trzeba ich walić młotkiem... To akurat potwierdzam bo też tam kupowałem cegłę pełną. :o

Nie sądzę żeby kominy z takiej cegły były zbyt trwałe...

Ja przed murowaniem komina trochę poczytałem i zdecydowałem się do pieca na ekogroszek na komin systemowy z wkładem ceramicznym. fi200

komin z cegły z 6 kanałami wentylacyjnymi byłby 2 x większy i byłby droższy (być może teraz cegła jest tańsza ale wtedy się nie kalkulowało)



cubus26 - 10-12-2007 15:52
[quote="cemik1"]Dobrze wymurowany komin z dobrej cegły, bez wkładów.[/quot

Cegłę mam raczej z górnej półki. Natomiast mój fachowiec radzi mi jeszcze włożyć wkład żaroodporny fi-18cm + wełna
Otwór kominowy mam 20-27cm
Co wy na to? Czy mój fachowiec dobrze mi radzi?



niedzio - 10-12-2007 16:16
Jeżeli chcesz stosować wkład, to zastosuj kwasoodporny, tylko z blachy co najmniej 1 mm (wówczas będziesz miał kwaso/żaroodporny, czyli 2 w 1).

Wiedza zaczerpnięta od producenta wkładów żaro i kwaso odpornych.



cubus26 - 11-12-2007 19:43
No dobrze. Np. jeżeli zdecyduję się na komin murowany + wkład żaroodporny fi 18 (otwór spalinowy 20 na 27) to czy muszę obkładać wkład wełną? A jeśli tak to czy wełna po pewnym czasie nie nasiąka i nie wytwarza nieprzyjemnego zapachu?
Proszę poradźcie!



sebo8877 - 12-12-2007 09:36

Jeżeli chcesz stosować wkład, to zastosuj kwasoodporny, tylko z blachy co najmniej 1 mm (wówczas będziesz miał kwaso/żaroodporny, czyli 2 w 1).

Wiedza zaczerpnięta od producenta wkładów żaro i kwaso odpornych.
Pierdu pierdu - co ma grubośc balchy do jej żaroodporności ??

Żaroodpornośc uzyskuje sie dizeki odpowiedniemu gatunkowi stali - niewaznei jaka grubość.
Dla kotłów na paliwa stąłe tylko wkłady żaroodporne - lub taniej - z blachy kotłowej wykonane w warsztacie produkującym kotły C.O.

Sebo8877



niedzio - 12-12-2007 11:37

Jeżeli chcesz stosować wkład, to zastosuj kwasoodporny, tylko z blachy co najmniej 1 mm (wówczas będziesz miał kwaso/żaroodporny, czyli 2 w 1).

Wiedza zaczerpnięta od producenta wkładów żaro i kwaso odpornych.
Pierdu pierdu - co ma grubośc balchy do jej żaroodporności ??

Żaroodpornośc uzyskuje sie dizeki odpowiedniemu gatunkowi stali - niewaznei jaka grubość.
Dla kotłów na paliwa stąłe tylko wkłady żaroodporne - lub taniej - z blachy kotłowej wykonane w warsztacie produkującym kotły C.O.

Sebo8877 Może i masz rację co do żaroodporności i odpowiedniego gatunku stali, ale czy większym problemem w piecu na ekogroszek jest kondensat (u znajomego ściekający w dość sporych ilościach do pojemnika, dość mocno śmierdzący i gryzący) czy temperatura spalin?

Jeśli kondensat jest ma coś wspólnego z kwasem, to może jednak lepiej kwasówkę (może producent mnie wprowadził w błąd, ale cena 1 mm blachy żaroodpornej i kwasoodpornej jest bardzo podobna, więc jaki miałby cel sugerując zakup grubego wkładu kwasoodpornego --> chyba, że po prostu się nie zna :evil: )



cemik1 - 12-12-2007 11:59
Gdzie szukać tego kondensatu? Palę od roku groszkiem i gdzieś mi umyka.



niedzio - 12-12-2007 13:38
No to może mój znajomy albo źle pali, albo jest to wina systemu kominowego, a dokładnie tego, że przez pewien odcinek rura kominowa idzie pod kątem ok 45 stopni (jest to odcinek ok. 3 mb).

Skoro u niego tak jest, to myślałem że to norma, zaś producent wkładów dobrze mi radzi jeśli chodzi o zakup :evil:



cubus26 - 12-12-2007 19:26
A co powiecie na komin murowany plus zwykła czarna rura spalinowa?
Czy taką też mogę włożyć bez problemu? Przypomnę że piec będzie na ekogroszek 24KW
Żadna kwasówka i żaroodporna.
Czekam na wasze opinie
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ricofoto.xlx.pl